Trailrunning met de Lopersgroep Arcen-Lomm-Velden

Onderstaande is een verkorte versie van het gehele artikel welke in onze Nieuwsbrief is opgenomen. Bij interesse in gehele artikel, schrijf een mail aan gabsjanssen@gmail.com.

Trailrunning wat is dat eigenlijk? Waarom vinden zoveel mensen dit leuk? Waar kan je dit doen? Wat heb je ervoor nodig om het te doen? Kan iedereen het doen?

  1. Introductie

Dat zijn een aantal vragen die je kunt stellen als je de eerste keer iets hoort over trailrunning. Trailrunning staat voor lopen over paadjes. Dit is een vorm van (hard)lopen en gaat meestal voor een zeer groot gedeelte over onverharde paadjes, de zogenoemde “off road” paadjes. Dat betekent automatisch dat trailrunning dichtbij de natuur beoefend wordt. Weg uit de stad en de bewoonde wereld.

  1. Tijd

De tijd is echt iets dat met trailrunning veel minder belangrijk is. Zeker om dat eigenlijk ook iedere trail geheel anders is in de natuur. Je hebt bijvoorbeeld meer modder, meer bomen, paadjes veranderen, andere bergen en als het regent of sneeuwt is het parcours geheel anders dan met droog weer.En zo zijn er vele aspecten welke invloed hebben op je tijd. Het meest belangrijke met trailrunning is het genieten van je run en de natuur. Wees niet verbaasd dat je misschien wel twee keer zo lang over de afstand hebt gedaan dan je normaal op straat zou doen. Trailrunning is vertrouwen op je inspanning, ervaring opdoen om goede inschattingen te kunnen doen, hoe snel je over een terrein vooruit kunt gaan zonder dat het je later opbreekt.

  1. Core

Omdat je trailrunning grotendeels op zachtere ondergrond doet, is het ook minder belastend voor je lichaam. Natuurlijk heb je wel een hoger risico op het omzwikken van je enkel door op ongelijke grond te rennen met vele wortels en stenen, maar naar mate je vaker gaat trailrunnen worden je enkels sterker en leer je te balanceren en dit iedere keer te corrigeren. Het versterken van je core gedeelte van je lichaam is juist belangrijker bij trailrunnen omdat je hier veel eerder aanspraak op gaat doen.

  1. Afstanden

Trailruns worden ook vaker op langere afstanden gedaan. Indien je met georganiseerde trailruns meedoet, zul je vaak zien dat de minimale afstand begint bij 7,5 km en kan oplopen tot de meest gekke afstanden van 100 mijl en nog verder. Deze laatste zijn de zogenaamde ultra trailruns. Maar laat je niet afschrikken, er zal ook een afstand voor jou erbij zijn.

  1. Hoe te beginnen met trailrunnen

Als je gaat beginnen met trailrunnen, kan je dit het beste doen overdag (jaja, je hebt ook night-trails!), in een gebied waar je bekend bent. Bijvoorbeeld waar je vaker met de hond of de familie gaat wandelen. Zoek een korte route uit tussen de 5-10 km max. Schoenen maken de eerste paar keren nog niet uit als het maar loopschoenen zijn. Indien je een keuze hebt tussen profielen, kies dan de schoenen met het meest grove profiel. En ga rennen! Je tempo zal zeker langzamer zijn dan je gewend bent als je vergelijkt met rennen op straat. Dit is niet erg en zeker normaal. Dat is bij iedereen. Juist omdat je veel meer bochtjes moet maken, hindernissen zult tegenkomen, waarschijnlijk een paar heuveltjes moet overmeesteren, een ander soort oriëntatie hebt en met een andere ondergrond, zal je tempo lager zijn. Lopen mag ook zeker bij trailrunnen, dat is geen schande om sommige stukken, zeker indien er heuvels op je parcours zitten.

  1. Heuvels en overige zaken

Heuvels zijn binnen trailrunning eigenlijk bijna altijd aanwezig en in de meeste landen, buiten Nederland mag je ze echt al bergen gaan noemen! In Nederland heb je best wel wat hoogte verschillen als je een beetje weet waar je ze moet “zoeken”. Denk hierbij aan de duinen aan de kust, aan de Utrechtse Heuvelrug, aan de Veluwe, aan de Loonse Duinen, of bijvoorbeeld aan de vele heuvels in het zuiden van Limburg. Hoogte meters tellen ook bij aan de moeilijkheidsgraad. Gemiddeld kan je rekenen voor iedere 100M omhoog, dat dat ongeveer gelijk is aan 1 km in lengte.

Bij dalingen kan je je het beste gewoon laten gaan waar mogelijk, dit kost minder spierkracht en energie. Indien de daling steil is, probeer zoals bij skiën bijvoorbeeld, slingerend naar beneden te gaan. Dit helpt je te voorkomen om de controle te verliezen, maar je toch te laten gaan.

Kijken in het algemeen is natuurlijk belangrijk, echter bij trailrunnen zul je nog meer vooruit moeten gaan kijken, want iedere stap kan en zal anders zijn. Er kan een steen liggen, een wortel, een kuil, modder, water, een dier en ga zo maar door. Als je op straat rent, heb je vaak alleen een stoep of een bocht om rekening mee te houden. Voeten optillen is bij trailrunnen ook belangrijker dan op straat rennen. Hoge knie inzet maakt het makkelijker om struikelen te voorkomen samen met een hogere pasfrequentie.

  1. Soort trailruns

Je hebt echt vele soorten trailruns. Ze zijn ook steeds meer in opkomst hier in Nederland. Ook hier in Limburg. Verschillend qua afstanden, qua omgeving, duur, overdag versus avond/nacht trails. Je hebt zelfs trails voor de ervaren trailrunners om puur alleen op GPX coördinaten te lopen of middels het bekende fenomeen WayPoints (WP). Je hebt trails met een dip tussendoor en hebt trails met een soort bootcamp.

  1. Interesse of vragen?

Denk je na het lezen van dit artikel: ja dat lijkt me echt leuk om ook eens te ervaren een trail gewoon overdag te doen met wat aanwijzingen of juist kennis op te doen gedurende een nighttrail? Stuur dan een mailtje naar gabsjanssen@gmail.com en dan kom je op de lijst en bij voldoende interesse gaan we iets opzetten voor de club en vanuit de club.