Hoe het allemaal begon

In 1987 is de Lopersgroep Arcen-Lomm-Velden opgericht door enkele sportieve mannen die regelmatig gingen hardlopen in de bossen rondom Velden. De filosofie was destijds- en is nog steeds, “samen hardlopen is altijd leuker dan alleen”. Op enig moment werd het initiatief genomen om een open bijeenkomst te organiseren en een Lopersgroep op te richten. Deze bijeenkomst werd belegd in café-restaurant “de Witte Berg” (Pingen Nel) in Lomm, op 13 april 1987. Via een, inmiddels nostalgische flyer, werd een oproep gedaan aan alle trimmers, joggers en lopers van Velden, Lomm en Arcen om naar voornoemde locatie te komen. Hier werd in grote getale gehoor aan gegeven. De nieuw geboren vereniging startte met een twintigtal hardlopers! In 2012 heeft de Lopersgroep Arcen-Lomm-Velden haar 25-jarig jubileum gevierd.

Vanaf het eerste moment is de Lopersgroep Arcen-Lomm-Velden een zeer actieve vereniging. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw werd de eerste editie van de Molendijkcross georganiseerd, in het uitdagende- en ruige bosgebied van Velden. Deze bij hardlopers uit de wijde regio geliefde crosswedstrijd trok ieder jaar vele enthousiaste deelnemers. De jaarlijkse estafette hardloopwedstrijd Vaals-Venlo heeft hier zeker ook een belangrijke- en verbindende rol in gespeeld. Dit waren de zogenaamde “vrije- of wilde” wedstrijden die niet onder licentie van officiële atletiekorganen vielen. Na een paar jaar ging de Molendijkcross deel uitmaken van een crosscircuit-competitie, bestaande uit meerdere vergelijkbare wedstrijden, de zogenaamde Dagblad Cross Cup. Vele jaren later kwam hier helaas een eind aan. De Lopersgroep Arcen-Lomm-Velden heeft daarna de Molendijkcross nog twee keer georganiseerd, maar vanwege afnemende belangstelling besloten er definitief mee te stoppen.

Echter de geschiedenis heeft zich enkele jaren geleden nog een paar keer herhaald. Er werd een heuse “Molendijkcross-revival” gehouden met alle oude ingrediënten van weleer namelijk => lage inschrijfkosten, drank en broodje knak- of hamburger bijna voor niets, tombola gekoppeld aan startnummer, gratis vlaai en vooral een berg gezelligheid tijdens het evenement en na afloop! Na Molendijkcross Revival 2 en 3 is kwam er een definitief einde aan dit mooie evenement.

Omdat het hardloopbloed kruipt waar het niet gaan kan, is door enkele enthousiaste (bestuurs)leden in 2007 besloten om een wegwedstrijd te gaan organiseren, in plaats van de inmiddels historische- en legendarische Molendijkcross. Met de in 2006 gestarte Venloop, had het “hardlopen op de weg” inmiddels flink aan populariteit gewonnen. Nieuwe wedstrijden werden toegevoegd aan de hardloopkalender in de regio Venlo waaronder de Berden Voorjaarsloop, de Bridge to Bridge loop en de Kwaakerrun. De Lopersgroep Arcen-Lomm-Velden heeft haar bijdrage geleverd door op 7 december 2008 de eerste CONTOUR Run op Velden van start te laten gaan. Voornoemde wedstrijden vormden zowel voor de beginnende- als ook de gevorderde hardloper, een ideale voorbereiding op het “grote doel” in maart van enig jaar, de Venloop en werden na elkaar met voldoende tussenruimte georganiseerd. Op het hoogtepunt van de CONTOUR Run op Velden trok onze hardloopwedstrijd ruim 800 deelnemers, die van heinde en verre kwamen. Wij slaagden er als “klein clubje” ook in om (inter)regionale toppers aan de start te krijgen. De grote kracht van het evenement zat in de geoliede organisatie, de gezelligheid waar lopers ieder jaar voor terugkwamen, maar bovenal in de hulp van de tientallen vrijwilligers die keer op keer weer en wind trotseerden, om het geheel in goede banen te leiden. Na acht edities werd besloten om de CONTOUR Run op Velden, om praktische redenen, naar de oostkant van de Rijksweg te verplaatsen. Door het verdwijnen van bepaalde faciliteiten aan de westkant en de komst van BMV “de Vilgaard”, had de organisatie daar alles wat benodigd was “onder 1 dak”. Een combinatie van factoren heeft er toe geleid dat wij, met pijn in ons hart, op 25 mei 2019 helaas de 11e en laatste CONTOUR Run op Velden konden organiseren.